Beeldhouwen in Spanje

maak uw eigen beeld in Alicante marmerMijn persoonlijke website :  www.keijsers.exto.nl


WORKSHOPS BEELDHOUWEN


Wekelijks/dagelijks in mijn taller in Aigues.

Een klein spaans dorp net even  in het binnenland 8  km van El Campello(prov. Alicante) . De lestijden hangen samen met de jaargetijden en de wensen van de deelnemers. Er wordt hoofdzakelijk gewerkt met marmer, marmer uit de prov. Alicante. Beeldhouwen is altijd buiten , in een zeer inspirerende omgeving met zeezicht.


De workshop duurt 3 uur en kost 25 euro per keer. Gemiddeld heb je 10 workshops nodig om tot een bevredigend resultaat te komen. Dit is met gebruik van de aanwezige gereedschappen. Voor gebruikte materialen (schuurpapier enz) wordt extra afgerekend. Workshops van maximaal 4 deelnemers.

De deelnemer zorgt zelf voor een veiligheidsbril en stofmasker.

Wil je vooraf een kijkje nemen in de werkplaats (taller)  maak dan een afspraak (636314033) of stuur een mail ( [email protected] ).

Aanvullende inhoudelijke informatie over alicantijnse marmer aangeleverde door ; Georges Küster mei 2018
Gesteente.:caliza marmaréa.

De marmer die hier gewonnen wordt is een kalkrijk
 ( CaCOtot 90%) gesteente. Waar kalk wit van
kleur is, verraadt de rode kleur van deze “marmer” dat er ook andere bestanddelen zijn, o.a. aluminium, ijzer, klei ....
In deze marmer vinden wij fossielen. Grote ammonieten naast kleinere mossel-oesterachtige schelpen ( Inoceramus).
Dit gesteente heeft in de handel de naam “marmer”, maar wetenschappelijk gaat het hier over een marmerachtige kalksteen (caliza marmaréa). Dit maakt ook dat deze marmer van mindere kwaliteit
is dan bvb de wereldvermaarde Carrara marmer.
En nochtans zou dit echte marmer moeten zijn omdat de vormingsomstandigheden, hoge druk en temperatuur, wat metamorfose, – verandering van kalksteen in marmer -, veroorzaakt, hier aanwezig waren. Wetenschappelijk een nog niet opgelost probleem.
Deze “marmer” is doorvlochten met zeer lichtkleurige, witte striemen (enkele mm breed). Dit zijn oude kloven en barsten die werden opgevuld door de neerslag van kalk (calciet) uit het kalkrijkwater. (Denk aan de kalkafzetting in een warmwaterketel.)
In grotere kloven vinden wij, zoals in grotten, druipsteen. Ook dit is calciet, maar dan mooi uitgekristalliseerd, (denk aan zout-of suikerkristallen die ontstaan als zout-of suikerwater verdampt.)
Druipsteen
calciet

Geologie
.: ontstaansgeschiedenis.
De fossielen, – ammonieten en schelpen –, verraden ons dat deze lagen werden afgezet in zee, ongeveer 165 miljoen jaar geleden (Jura - Colloviaan).
Dat wij hier nu op het land, op een oude zeebodem, rondwandelen vraagt een verklaring.
Er was eens ... zo beginnen sprookjes, maar hier gaat het om een echt gebeurd verhaal.
Meer dan 250 miljoen jaar geleden was het huidige binnenland van Spanje, – de Meseta Hoogvlakte
–, een bergachtig continent omgeven door de zee. Voor de zuidelijke kust was er een groot eiland, 
– vergelijk het met Groot Britannië nu voor de Frans-Belgische-Nederlandse kust 
- . Zowel het Oer- Spanje als dat eiland werden door weer en wind, door afstromende rivieren stilaan afgevlakt, geërodeerd. De rivieren voerden al dat “afval”-materiaal naar de zee waar het neerdwarrelde op de
zeebodem; denk aan de bruine kleur van de Middellandse zee voor de riviermondingen vandaag de dag. In zee werden zeer dikke lagen, – tot 2000m dik –,“sedimenten” afgezet. Deze waren zeer rijk
aan kalk. Onder invloed van de hoge druk en de eigenschap dat kalk als een cement werkt die de losse delen aan elkaar kit, werden zo de huidige harde, vaste kalksteenrotsen gevormd.
Omdat Afrika reeds zeer lang naar het noorden “drijft”, tegen Europa botst, werd Zuid-Spanje een botsingszone met “blikschade”: de, in zee, afgezette lagen werden geplooid, het land kwam
omhoog. Zo werd in Zuid-Spanje een gebergte gevormd, de Betische Cordilliera. Ook dat werd bewerkt, afgesleten door weer en wind en afstromend water, waarbij de hoog uitstekende rotsen worden afgebroken, het losse materiaal afgezet in de valleien en in zee. Zo ontstond het huidige landschap met in de ondergrond de marmerlaag, overdekt door de bruingele laag van losse gesteenten
( vooral mergel en een conglomeraat van losse steenblokken).
Mergel en conglomeraat
Marmer
Om de groeve te kunnen uitbaten moet dus eerst die toplaag worden verwijderd, nadien kan men de marmerblokken beginnen uitzagen.

Bron en basis voor deze tekst: Instituto Geológico y Minero de España
Ligging: 38°22 ́32 ́ ́N 000°55 ́32 ́ ́W; grondgebied gemeente La Romana